Kalenderen fortæller os, at det er efterår, og med det følger også køligere vejrforhold. Den voksende temperaturforskel mellem inde og ude kan medføre dug på begge sider af dine ruder, der kan påvirke både indeklimaet og vinduerne negativt. Derfor giver Velfac VinduesMester Andreas Kruse dig her de bedste tips til at undgå duggede ruder, så du kan gå efteråret i møde med både en sund krop og bolig.
Efteråret har endnu en gang meldt sin ankomst med kortere dage og køligere vejr. Det øger temperaturforskellen mellem inde og ude, hvilket betyder, at mange boligejere vågner op til duggede ruder om morgenen.
Du kender sikkert allerede fænomenet fra en kold vandflaske på frokostbordet i solen eller fra spejlet, der dugger efter morgenbadet. For i mødet mellem varm, fugtig luft og en kold overflade opstår en nedkøling af luften, der får fugten til at kondensere og danne små vanddråber.
Hold øje med, om duggen sidder ude eller inde
Allerførst er det vigtigt at skelne mellem om kondensen sidder udenpå eller indenfor på ruderne i hjemmet. Når duggen sidder på ydersiden af ruden, er der ingen fare. Faktisk er det et tegn på, at dine vinduer er godt isoleret. Det fortæller Velfac VinduesMester Andreas Kruse fra Krusebyg.
‒ Men hvis der er dug og dermed kondens på indersiden af ruderne, kræver det handling. Indvendig dug er et tegn på, at luftfugtigheden indendøre er for høj. Og hvis der er for meget fugt i luften, kan det føre til problemer såsom skimmel i hjemmet, siger Andreas Kruse.
Ud over de negative effekter på indeklimaet kan indvendig kondens på ruderne også risikere at gøre skade på vinduesrammen. Fugten kan nemlig skade gummilisterne, der holder ruden fast i rammen og er med til at isolere. Hertil kan vandet også løbe ned i en vinduesramme af træ, og fortsætter dette over længere tid, kan træet begynde at rådne.
Kom det fugtige indeklima til livs
Hvis du vil opnå et sundt indeklima i din bolig, bør luftfugtigheden ikke overstige de cirka 45 procent. Derfor har Andreas Kruse samlet 5 gode råd om udluftning, der kan hjælpe dig i mål:
Luft ud tre gange om dagen ‒ også når det er koldt og regner
Et sundt indeklima begynder med frisk luft, og den kommer udefra. Du bør derfor åbne alle vinduer mindst tre gange om dagen. Det skaber gennemtræk, så den friske luft kan strømme frit gennem alle rum og udskifte den fugtige luft i dit hjem med mere tør luft udefra. Det er tilstrækkeligt at lufte ud tre gange om dagen af 5-10 minutters varighed.
2) Brug udsugningen på badeværelset
En af de største kilder til fugt i hjemmet er det daglige bad. Derfor er det vigtigt at have en form for udsugning i badeværelset ‒ og at du husker at bruge den. Tænd udsugningen, når du tænder for vandet, og lad den køre i omkring tyve minutter efter endt bad.
3) Lad vinduets ventil stå åben
Mange moderne vinduer har en lille ventil, der kan give udluftning uden at påvirke temperaturen væsentligt. Du kan med fordel lade ventilationsåbningen være åben hele døgnet, for på den måde at sikre, at der altid er luftcirkulation med frisk luft udefra. Dermed kan den tunge indendørs luft blive fornyet i løbet af dagen.
4) Husk at tænde emhætten i køkkenet
Når du svinger gryderne eller tryller friskbagte boller ud af ovnen, bliver der produceret en masse fugt i køkkenet. Det kræver derfor en effektiv emhætte at fjerne fugten igen, og du bør faktisk altid tænde for den, når du laver mad. Selvom det ikke altid ser sådan ud, skaber madlavningen nemlig både røg og damp. Lad gerne emhætten køre, mens du spiser. Så er luften frisk bagefter.
5) Tør tøjet udenfor
Når det våde vasketøj tørrer indenfor, bliver fugten i stedet trukket ud i luften og rummet. Herfra kan det sætte sig i møbler samt på vægge og vinduer. Når det kommer til vasketøj, er god udluftning og ventilation dog ikke nok til at fjerne fugten helt, og derfor bør du altid hænge vasketøj udendørs til tørring, hvis ikke du benytter en tørretumbler.
Hvis disse råd ikke hjælper dig til at komme duggen til livs, så kan det i sidste ende være nødvendigt at se på, om nye vinduer er den bedste løsning for indeklimaet. Moderne energivinduer isolerer så godt mod kulden udefra, at den inderste rude sjældent er kold nok til, at der kan dannes kondens på den.
- Gamle vinduer med kun en enkelt rude er meget udsat for kondens, fordi luftfugtigheden udefra sætter sig med det samme. En moderne energirude vil derimod sørge for, at det inderste lag glas holder en nogenlunde stabil temperatur, som er høj nok til, at fugten ikke samler sig på fladen som kondens. Som en ekstra bonus kan lavenergivinduer bidrage til en besparelse på varmeregningen, afrunder Andreas Kruse.